Χιλή: Επεισόδια με νεκρή και τραυματίες σε πορεία αυτοχθόνων Μαπούτσε

ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Κυριακή ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Μαπούτσε, της μεγαλύτερης φυλής αυτοχθόνων της Χιλής, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να χάσει τη ζωή της και άλλοι 17 άνθρωποι να τραυματιστούν, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία έκανε επίσης λόγο για δέκα συλλήψεις στο Σαντιάγο.

Στην «πορεία υπέρ της αντίστασης των Μαπούτσε και της αυτονομίας των λαών», που οργανώθηκε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, συμμετείχαν περίπου χίλιοι πολίτες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, ανάμεσά τους πολλά μέλη κοινοτήτων της φυλής, που φόραγαν πόντσο, τα παραδοσιακά διαδήματα «τραριλόνκο» στα κεφάλια και κράταγαν λάβαρα της κοινότητας των αυτοχθόνων.

Μια δικηγόρος 43 ετών υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη από πυροτέχνημα κατά τη διάρκεια της πορείας, ενημέρωσε το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκε.

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει την πορεία, χρησιμοποιώντας οχήματα με εκτοξευτήρες πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνα.

Διαδηλωτές αντέδρασαν πετώντας πέτρες και χρησιμοποιώντας ρόπαλα. Τα επεισόδια διήρκεσαν τουλάχιστον 40 λεπτά, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κοινοποίησε το