Όχι, τα περισσότερα “σαρακοστιανά” δεν είναι νηστίσιμα!

ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θα σας έκανε εντύπωση ότι τίτλος του άρθρου αλλά τα περισσότερα σαρακοστιανά όντως δεν είναι νηστίσιμα, αλλά ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.


Τι είναι η Καθαρά Δευτέρα και γιατί την γιορτάζουμε;


Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.
Είναι μέρα νηστείας αλλά και ημέρα αργίας για τους Χριστιανούς.

Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το Χριστιανικό Πάσχα.


Δηλαδή η Καθαρά Δευτέρα σίγουρα δεν είναι αυτό που χρόνια βλέπω κάθε Καθαρά Δευτέρα σε πλατείες και γειτονιές, στις οποίες ψήνουν σουβλάκια, μπιφτέκια και κοψίδια ή παλαιότερα όταν στις παλιές καλές χρυσές εποχές των τεράστιων εργολαβιών του δήμου Θεσσαλονίκης κατά τις οποίες που μοιράζονταν τόνοι φασολάδας και εκατοντάδες λαγάνες που πετούσαν οι δημοτικοί υπάλληλοι πάνω από φορτηγά στο πλήθος σαν να ήταν αστεράκια νίντζα, σε διάφορα σημεία του δήμου με κυριότερο σημείο προσέλευσης του κοινού τον ζωολογικό κήπο Θεσσαλονίκης, στον οποίο γινόταν event και μάλιστα θυμάμαι πως κάθε χρόνο υπήρχε live εκπομπή σε συνεργασία με το TV Μακεδονία, με τους Γρηγόρη Αρναούτογλου, Νάνσυ Λαμπρίδου, Ράνια Θρασκιά και αλλούς.

Φυσικά την τιμητική τους το σημείο είχαν οι καντίνες, οι οποίες κάθε χρόνο πουλούσαν κυριολεκτικά ένα με δύο τόνους κρεατικών σε όσους ήταν στο σημείο για να γιορτάσουνε την “Καθαρά Δευτέρα”.

Αυτό σίγουρα δεν ήταν Καθαρά Δευτέρα!


Αφού λοιπόν η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή της νηστείας της Σαρακοστής και είναι ημέρα νηστίσιμη για τους Χριστιανούς, τότε θα πρέπει να νηστέψουν, ναι αλλά τι είναι νηστεία;


Νηστεία εννοείται από τους κανόνες της Εκκλησίας η λήψη ξηράς τροφής, άνευ ελαίου, οίνου ή άλλης λιπαρής ουσίας και μόνο μια φορά την ημέρα, κατά την ενάτη ώρα. Στο Βυζαντινό ωρολόγιο, η ενάτη ώρα αντιστοιχεί περίπου με τις 3 μετά το μεσημέρι.


Οτιδήποτε άλλο εκτός από την παραπάνω περιγραφή δεν είναι νηστεία.

Νηστεία δεν είναι να τρώμε ταραμάδες γιατί ο ταραμάς περιέχει λάδι, νηστεία δεν είναι να τρώμε τηγανιτά καλαμαράκια γιατί και το καλαμαράκι έχουνε ψηθεί στο λάδι και παράλληλα κάθε Σαρακοστή βλέπω πολλούς οι οποίοι υποτίθεται ότι νηστεύουν και ο καθένας κάνει τη δική του νηστεία, “Εγώ -λέει ο ένας- νηστεύω από κρέας” και συμπληρώνει ο άλλος “Εγώ νηστεύω μόνο την Μεγάλη εβδομάδα”, είναι αυτό νηστεία;

Ο άλλος πάει στην “μπουγατσερί” και λέει “θέλω μία νηστίσιμη σπανακόπιτα”, η οποία νηστίσιμη σπανακόπιτα είναι βουτηγμένη στο λάδι! Ε! αυτό λοιπόν δεν είναι νηστεία!

Η υπήρχαν, όσο υπήρχαν καφενεία κάτι μερακλήδες που έκαναν παραγγελιά “Φέρε μου ένα νηστίσημο ούζο – μεζέ γιατί νηστέυω”!!! Άνθρωπε, στη νηστεία πλην των ημερών που υπάρχει κατάλυση οίνου, ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΜΕ!

Θα μου πείτε με βάση την εκκλησία που επιτρέπει τη λήψη ξηράς τροφής ανεύ ελαδιού ή άλλες λιπαρές ουσίες και μόνο μία φορά την ημέρα κατά τις 3:00 το μεσημέρι, πόσοι είναι αυτοί που νηστεύουν;

Θα μου πείτε με μία φορά φαγητό την ημέρα πώς θα αντέξω; Γνωρίζω περιπτώσεις μουσουλμάνων οι οποίοι δεν πίνουν ούτε νερό μέχρι την δύση του ηλίου κατά την περίοδο του Μπαϊράμι Επίσης γνωρίζω και πολλούς Χριστιανούς οι οποίοι τηρούν τη νηστεία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

Εάν δεν μπορείτε λοιπόν να το κάνετε σωστά ας μη το κάνετε καθόλου. Εάν δε μπορείς να συγκρατήσεις τον εαυτό σου δεν υπάρχει λόγος να “νηστέψεις”.

Από ότι καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, σίγουρα τα περισσότερα σαρακοστιανά εδέσματα δεν είναι νηστίσιμα και σίγουρα οι πιο πολλοί από αυτούς που νομίζουν ότι νηστεύουν δεν νηστεύουν.

Σκεφτείτε λοιπόν μήπως κάνετε κάποιο λάθος και νηστέψτε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

Και θυμηθείτε ότι ακόμη και ο αθώος χαλβάς, σε πολλές περιπτώσεις περιέχει λάδι και μάλιστα σουσαμέλαιο.


Άλλωστε η νηστεία Είναι μία πάρα πολύ καλή περίπτωση για να πάτε στις παραλίες fit, διότι αν όλο τον Απρίλιο, τρως μόνο μία φορά την ημέρα και μάλιστα όχι μπιφτέκια και κοψίδια σε μήνα θα έχεις χάσει και 10 κιλά τουλάχιστον, δεν μπορεί!

Κοινοποίησε το