Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τους πρώτους έξι μήνες του έτους, καθώς καταστράφηκε μια περιοχή πέντε φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εθνικής διαστημικής υπηρεσίας της Βραζιλίας (Inpe).
Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο αποψιλώθηκαν 3.988 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Αμαζονίου. Πρόκειται για αύξηση κατά 10,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021 και η μεγαλύτερη έκταση για το εξάμηνο αυτό από τότε που η Inpe διατηρεί αρχεία, στα μέσα του 2015.
Η αποψίλωση τον Ιούνιο έφτασε τα 1.120 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επίσης ρεκόρ για τον μήνα αυτό.
Ο Αμαζόνιος, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος παγκοσμίως, περιέχει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα καθώς καταστρέφονται τα δέντρα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία και επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή.
Η αποψίλωση προχωρά ολοένα και πιο βαθιά στο δάσος. Τους έξι πρώτους μήνες του 2022 η πολιτεία Αμαζόνας, στην καρδιά του τροπικού δάσους, κατέγραψε για πρώτη φορά τις μεγαλύτερες καταστροφές σε σχέση με άλλες πολιτείες.
Αλλά τώρα ποιός θα ασχοληθεί; Έχουμε φραπέ, φρέντο, Instagram, Facebook, μπύρα και σουβλάκι… Όλα καλά!


