Γερμανία προς Ρωσία: Ο Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει εάν κλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία

ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γερμανορωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λάβει άδεια για να λειτουργήσει σε περίπτωση νέας «κλιμάκωσης» στην Ουκρανία, βάσει συμφωνίας επί της αρχής ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης ασφαλείας, «συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση [υπό την Άνγκελα Μέρκελ] πως σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης αυτός ο αγωγός δεν θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, την ώρα που η Δύση φοβάται μια εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε κατ’ αυτό τον τρόπο τις απειλές -τις πιο πολλές φορές συγκαλυμμένες- που έχει διατυπώσει για το θέμα του Nord Stream 2 ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε πως η παραβίαση των συνόρων μιας ευρωπαϊκής χώρας θα παρέμενε χωρίς συνέπειες”» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σήμερα, Κυριακή, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πολωνία.

Η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, που ανέλαβε τα καθήκοντά της την περασμένη εβδομάδα, υπενθύμισε επίσης πως ο αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της θάλασσας της Βαλτικής, σε κάθε περίπτωση «δεν μπορεί προς το παρόν να λάβει άδεια γιατί δεν πληροί τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια».

Κοινοποίησε το