«Εφαρμόστε επιτέλους τον Νόμο για την προστασία των ζώων»: Έκκληση της Ειδικής Γραμματείας

ΕΛΛΑΔΑ Ζωάκια ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών διαπιστώνει σωρεία παραλείψεων για την εφαρμογή του φιλόδοξου και καινοτόμου Νόμου 4830/2021.

Εικόνα αδράνειας παρουσιάζεται στην εφαρμογή του Νόμου 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιάς, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία και οι αναφορές από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων.

Ο νόμος θεσπίστηκε με στόχο την καταπολέμηση της ανεύθυνης ιδιοκτησίας, την τιμωρία των κακοποιητών και την ενίσχυση της ευζωίας των ζώων, και αδιαμφισβήτητα έχει ήδη παράξει πολύ καλά αποτελέσματα – ωστόσο φαίνεται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΕΛ.ΑΣ. μπορούν και πρέπει να κάνουν ακόμα πολλά περισσότερα.

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, συστάθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, τον Ιούνιο του 2022 προς τον σκοπό της συστηματικής παρακολούθησης και εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου, που θεσπίστηκε με τον Ν. 4830/2021 για την προστασία εν γένει των ζώων.

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν προβαίνει σε αυτεπάγγελτους ελέγχους
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διαπιστώσεις που προέκυψαν σε πρόσφατες συναντήσεις υπηρεσιακών στελεχών και αξιωματικών, οι περισσότερες αστυνομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν προχωρούν σε αυτεπάγγελτους ελέγχους – ούτε για την ύπαρξη ηλεκτρονικής σήμανσης (τσιπ) ούτε για την καταχώριση των ζώων στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Όπως αναφέρεται σαφώς από τον Ειδικό Γραμματέα Νικόλαο Χρυσάκη – ο οποίος είναι πρώην ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα-, φαίνεται ότι δεν υπάρχει σαφής κατευθυντήρια διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. που να υποχρεώνει τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες να εντάξουν τις πράξεις αυτές στο καθημερινό τους έργο. Κι έτσι, αυτές δεν το πράττουν, ή όταν το κάνουν, αυτό γίνεται μάλλον αποσπασματικά ή από το φιλότιμο και την ευσυνειδησία ορισμένων αστυνομικών οργάνων.

Κοινοποίησε το