Ήταν λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, 5 Σεπτεμβρίου, όταν το μαχητικό αεροσκάφος F-4 Phantom της 338 Μοίρας «Άρης» είχε μόλις ξεκινήσει την επίδειξή του στο Athens Flying Week στην Τανάγρα. Ενώ εκατοντάδες θεατές παρακολουθούσαν την αεροπορική γιορτή, το διθέσιο μαχητικό επιχείρησε έναν ελιγμό εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων (High-Speed, High-G Turn).
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το αεροσκάφος προσέγγιζε τον διάδρομο με μέγιστη ταχύτητα όταν, κατά τη διάρκεια της κλειστής στροφής, εικάζεται πως υπήρξε απώλεια στήριξης. Μπροστά στα έντρομα μάτια του πλήθους, το μαχητικό άρχισε να βγάζει καπνούς, έχασε ξαφνικά ύψος, και ξεκίνησε την ανεξέλεγκτη πορεία του προς το έδαφος.
Το πλήρωμα, αποτελούμενο από τον Σμηναγό Δ.Π. και τον Επισμηναγό Ι.Μ. της 117 Πτέρυγας Μάχης από την Ανδραβίδα, δεν είχε απολύτως κανένα περιθώριο αντίδρασης. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας και της ισχυρής κλίσης, η ενεργοποίηση του συστήματος εγκατάλειψης ήταν σχεδόν αδύνατη. Οι μηχανισμοί εκτόξευσης δεν λειτούργησαν ποτέ και οι δύο αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ανασύρθηκαν νεκροί, βυθίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πένθος.
