Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις εκπομπές άνθρακα

ΕΛΛΑΔΑ

Tον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», δηλαδή του κινδύνου μεταφοράς μέρους της παραγωγής της Ε.Ε. σε χώρες χωρίς το κόστος αναφέρεται ο ΣΕΒ σε έκθεσή του για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, παρουσιάζει αυξημένη έκθεση στον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα το 2019 βρέθηκε στην έκτη χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά ευρώ Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ).

Από την ανάγνωση των στοιχείων που παραθέτει ο ΣΕΒ, προκύπτει ότι οι περισσότερο ρυπογόνες χώρες είναι και οι λιγότερο ανεπτυγμένες της ΕΕ. Ειδικότερα, μακράν την πρώτη θέση παραγωγής γραμμαρίων CO2 ανά ευρώ παραγόμενου προϊόντος είναι η γειτονική μας Βουλγαρία, με παραγωγή σχεδόν 750 γραμμαρίων ανά ευρώ ΑΠΑ.

Ακολουθούν η Πολωνία με πάνω από 600 γραμμάρια, η Εσθονία με λίγο κάτω από τα 500, η Τσεχία με περίπου 450, η Σλοβακία με περίπου 350 και η Ελλάδα με περίπου στα ίδια επίπεδα.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Σουηδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Ιταλία.

Κοινοποίησε το